onsdag 20 mars 2013

GELLI PRINTING

Idag kommer ett inlägg om GELLI PRINTING. Jag upptäckte denna tryckteknik hos Journal girl i oktober 2012, men eftersom det inte gick att få tag i denna silikonplatta så arkiverade jag idén fram tills jag läste ett inlägg på Svensk Scrapbooking om att göra en egen platta med hjälp av gelantinpulver och vatten. Gissa om jag blev glad:) Tack AngelicaS för ditt svar:)

Testade mig fram med receptet och så här gjorde jag (det finns fler recept på nätet)
1 fyrkantig teflonform (jag tog en ugnsform)
3 dl kallt vatten i en bunke
3 dl kokande vatten
7 msk gelantinpulver

Lös upp gelantinet i det kalla vattnet, rör sen långsamt ner det kokande vattnet i skålen med gelantinet. Häll upp massan i teflonformen och ta bort skummet/luftbubblor genom att dra en bit tidningspapper över ytan. Ställ i frysen i ca 15 min. Ställ den sen i kylen täckt med plastfolie tills den ska användas. Den är hållbar i ca 2 veckor. 

Men du kan förnya plattan efter ett tag genom att bryta ner plattan i mindre bitar och lägga bitarna i en glasskål. Kör i micron tills allt smält och häll ner i teflonformen igen och in i frysen......etc.

När jag sen skulle använda den så drog jag med en vass kniv längst kanterna och lyfte upp plattan. Placerade den på ett teflonunderlägg och började skapa.

Jag och min vän VeronikaP träffas en gång i månaden och pysslar hos varandra. Förra veckan var det min tur att anordna pysslet och då vet inte den andra vad som är på gång. Värden fixar sakerna och så blir det en överraskning för den som kommer. Jättekul upplägg:)

Det här är en bråkdel av vad du kan använda när du ska trycka. Jag använder akvarellpapper, akrylfärger, acryl slow medium, brayer, masker, snöre, utpunchade former, stämplar etc.

En liten klick akrylfärg tillsammans med en liten klick slow medium (se bild nedan) och sen så rollar jag ut färgen över gelantinplattan.
Denna inhandlades på en konstnärshandel i stan. Detta medium gör att akrylfärgen inte torkar så snabbt.
Jag la på olika utpunchade cirklar, en kvist och tryckte ner bubbelplast och en gammal medicin förpackning i färgen för de runda och fyrkantiga mönstren.
På med ett akvarellpapper och rolla med brayern över pappret så att trycket blir jämnt.
Spraya med vatten och torka bort färgen med hushållspapper. Eller så gör du först ett sk. ghosttryck genom att ta av alla saker och sen trycka ner ett nytt papper i den kvarvarande färgen. Sen kan du spraya vatten och torka av ytan.
 Här tog jag en rosa färg och la ner mina former och kvisten igen, nu la jag även på en mask som jag tryckte ner i färgen. Tog bort masken innan jag tryckte. Sen tog jag pappret med mitt första tryck och la över plattan och rollade på baksidan. Låt pappret torka lite mellan trycken.
Då blev trycket så här. Nästa färg jag använde var turkost, men det glömde jag fota. Det var samma tillvägagångssätt som innan.

Längst upp till vänster ser du det färdiga motivet där jag la på turkost som sista lager. Sen lekte vi vidare. Finns inget rätt eller fel. Barnsligt kul var det och vi tryckte mönster i många timmar:)
Till vänster syns några ghostavtryck. Där blir inte färgen så skarp eftersom man trycker i färgen som är kvar från det första trycket. Men ändå coolt tycker jag:)

Här fick jag fram lite tyg som vi testade att trycka på. Det är ju inte tvätttåligt, men ändå:)
Detta kanske skulle funka utmärkt med textilfärg. Måste testa det någon gång.
Detta fotot tog jag med mobilen på kvällen när vi tryckte. La ut en stor vaxduk på golvet där våra alster fick ligga och torka mellan varven.

Veronika testade att använda svart som 3:e färg på några av sina tryck och det blev riktigt läckert:)

Hoppas jag har triggat igång din pysselnerv och att du testar att trycka dina egna bakgrunder.
Det här var som sagt barnsligt kul:)
Vi tänkte använda våra sidor i en art journal bok så nu återstår att binda ihop alla blad till en bok.
Och att binda böcker fick jag lära mig hos Veronika förra månaden då hon stog som värd.

Fler länkar för Gelli Printing:

//Tesa

måndag 11 mars 2013

Förvaring

Man kan aldrig få nog av förvaring när man håller på med denna hobby, och för varje månad som ett nytt DT-paket dyker upp så växer samlingen kopiöst hemma hos mig.
Det är för mörkt att fota i mitt pysselrum så jag har fotat vid vår matplats istället:)
Jag tog en tur till Solareturen, ett ställe för återvinning här i stan. 
Köpte detta gamla CD-ställ för 30 pix. Det är 3 sidor på stället.
Spraymålade den med vit färg från Biltema. 
På IKEA köpte jag gardin klypor som jag hängde lite varstans på ställningen.
Sen är det bara att börja hänga dit saker. Jag har inte fyllt hela ställningen än, men är på god väg:)
Jag hade en gammal snurrskiva hemma som jag ställde denna förvaring på, så att jag enkelt kan snurra runt det.

Ett litet snabbtips från mig:)
//Tesa